Kiedy powinno się pić wino białe?
30/03/2018Na świecie, wśród laików, panuje przeświadczenie, że wino powinno być jak najstarsze, aby było najlepsze. Jednakże nie chodzi tu wcale o długość leżakowania, czy też nie zawsze o to chodzi. Wino hiszpańskie czerwone powinno poleżeć w beczce kilka lat, ale to rocznik jego wytworzenia jest wyznacznikiem jakości i smaku, który może poprzeć jego producent. Z winami białymi jest trochę inaczej, niż z czerwonymi, tak samo, jak ich proces powstawania odrobinę się od siebie różni.
Dojrzewanie wina białego
Hiszpańskie wina białe zwykle fermentują jedynie sześć miesięcy, po czym zamykane są w butelkach lub drewnianych kadziach. Nie muszą leżakować, a ich najwyższa jakość przypada na rok po wysłaniu go do dystrybucji. Podobnie jest z winami różowymi, które najlepiej smakują do dwóch lat po ich wytworzeniu. Oczywiście później również nadają się do picia, jednakże szczyt smaku osiągają bardzo szybko po zabutelkowaniu, dlatego nie warto zwlekać z jego wypróbowaniem. Wino białe i różowe nie muszą czekać. Hiszpańskie wina stanowią część oferty wina świata od Icon Selection.
Wino hiszpańskie, czyli lekkie i wyraziste zarazem
Nie jest powiedziane i nigdzie zatwierdzone, że wino hiszpańskie powinno mieć określoną moc, zapach i smak. Wszystko zależy od szczepu, który brał udział w produkcji i od rodzaju produkowanego wina. Zwykle wino białe i różowe będą zdecydowanie lżejsze od czerwonego, nie znaczy to jednak, że będą mniej wyrazisty w smaku. Warto sprawdzić, jak smakują różne hiszpańskie wina, tak dla własnej przyjemności. Dobrze dobrane do posiłku wino zdecydowanie umili nam wieczór, który z zadowolonymi przyjaciółmi będzie znacznie lepszy.